Familie

Als familielid ben je graag betrokken. Hier vind je alvast nuttige informatie.

  Wanneer kunt u op bezoek komen?

De bewoner heeft alle vrijheid bezoek te ontvangen. De bezoekuren zijn vrij.Bij gesloten automatische deuren gelieve aan te bellen en aan te melden bij het personeel. De verpleging vraagt wel om rekening te houden met het verzorgingsmoment en dan de kamer niet te betreden. Ook vragen we u spontaan de kamer te verlaten tijdens de verzorging.


  U hebt kleding meegebracht voor uw familielid of kennis

De kleding moet steeds getekend worden ( = de naam van uw familielid wordt erin aangebracht). De ongetekende kleding NIET in de kast leggen a.u.b. De kleding steeds afgeven aan de verpleging met de vraag deze te willen tekenen in een zak met de naam erop.


  U wenst informatie

Elke medewerker zal trachten de informatie te geven die u wenst. Voor specifieke informatie zal u een afspraak krijgen met de meest aangewezen persoon. U kan bijvoorbeeld vragen een afspraak te krijgen met de behandelende arts.


  U wenst deel te nemen aan een activiteit

Er worden veel activiteiten georganiseerd. De activiteiten zullen door middel van affiches kenbaar gemaakt worden. U kunt zich als familielid aanbieden om deel te nemen aan bepaalde activiteiten. U kunt uw familielid of kennis begeleiden tijdens uitstappen.


  U wenst uw familielid of kennis mee te nemen voor een uitstap, bezoek

U bent volledig vrij. In sommige omstandigheden van ziekte kan het aangewezen zijn een overleg te hebben met de dokter. Gelieve steeds de verpleging op de hoogte te brengen wanneer u uw familielid zou meenemen.


  U wenst deel te nemen aan onze familieraad

Graag! Voor allerlei activiteiten hebben we ideeën nodig. De familie van onze bewoners kunnen hier een grote meerwaarde hebben. Tevens voor informatie en opmerkingen rekenen wij op de inbreng van de familie. Ze zijn vaak een klankbord voor de noden en wensen van onze bewoners.


  U hebt een klacht - Klachtenprocedure

Doelstelling

De bewoner (en mantelzorger) een ruime kans bieden tot inspraak over de werking van de instelling.


Toepassingsgebied

Deze procedure is van toepassing op alle geuite opmerkingen, suggesties en klachten, zowel mondeling als schriftelijk.


Definities

Klacht: uiting van niet akkoord met de werking van het woonzorgcentrum, op welk domein dan ook en ongeacht de oorzaak

Opmerking: lichtere vorm van niet akkoord dan een klacht, op welk domein dan ook

Suggestie: voorstel tot verbetering van de werking van ons woonzorgcentrum, op welk domein dan ook


Documenten

Het klachtenregister wordt elektronisch bijgehouden in het zorgdossier per bewoner onder het aandachtspunt “klachten en suggesties”. Daarnaast

wordt het register geanonimiseerd bijgehouden in opdracht van de Zorginspectie.


Verantwoordelijkheden en bevoegdheden

De directie is rechtstreeks verantwoordelijk voor de opvolging van deze procedure, hij/zij is de klachtenbehandelaar. De directie verzamelt de klachten en suggesties. Alle medewerkers zijn verantwoordelijk voor het doorgeven aan de hoofdverpleegkundige of directie van klachten, opmerkingen en suggesties.


Werkwijze

1. Schriftelijk

De gesloten brievenbus voor klachten bevindt zich aan de ingang bij het bureel van de directie.
Zowel bewoners, familieleden als medewerkers kunnen hier schriftelijk klachten deponeren.

Deze geschreven brieven kunnen gebruikt worden voor:
* het formuleren van een klacht;
* het melden van een reparatie die dient uitgevoerd te worden;
* het maken van een suggestie.

Deze formulieren dienen uiteindelijk bij de directie bezorgd te worden. Medewerkers mogen deze ook in ontvangst nemen maar dienen deze onverwijld door te geven aan de directie. Zij kunnen tevens gedeponeerd worden in de brievenbus van de directie.

De directie neemt volgende stappen:
* bij een melding van een reparatie: deze wordt doorgegeven aan de klusjesman ter uitvoering;
* bij een opmerking of klacht: dit wordt binnen de maand uitgezocht door de directie en indien de naam van de betrokkene genoteerd is, wordt deze binnen deze periode geïnformeerd over het gevolg dat gegeven werd aan de opmerking of de klacht;
* bij een suggestie: dit wordt doorgegeven aan de betrokken dienst, aan de indiener wordt informatie gegeven over het gevolg dat gegeven wordt aan de suggestie en waarom men er wel of niet op ingaat.
Hij kan ook aanvullend: het register kan ook elektronisch aangemaakt worden in uw software voor zorginstellingen.

2. Mondeling


Volgende zaken kunnen door bewoners/familieleden tegenover iedere medewerker geformuleerd worden:

* het formuleren van een klacht;
* het melden van een reparatie die dient uitgevoerd te worden;
* het maken van een suggestie.

Iedere medewerker die dit verneemt, geeft dit mondeling door aan de directie of noteert het in het zorgdossier. Daarna wordt de zelfde procedure gevolgd als voor de schriftelijke melding.

3. Termijn feedback


De directie contacteert meteen na het ontvangen van de klachten of suggestie de klachtindiener. De betrokken partijen worden op de hoogte gebracht zodoende de klacht in de toekomst te vermijden. Het volledig afhandelen van de klacht zou binnen de maand moeten worden bereikt. Het gevolg dat werd gegeven aan de klacht wordt rechtstreeks aan de indiener meegedeeld.